לצבעים יש כוח והשפעה אדירה על עיצוב החלל ועל האווירה. בחירה נכונה של צבע יכולה לעשות את ההבדל בין בית מעוצב כפי שחלמתם לבין אכזבה בשל עיצוב וצבעים שלא אהבתם ולא יצאו לפי טעמכם.
התלבטתם והתייעצתם רבות על בחירת הצבע והגוון המתאים, אתם כבר סגורים על הצבע ומדמיינים את החלל או את הקיר הצבוע, אבל לאחר הצביעה גיליתם שזה לא הצבע שעליו חלמתם, לפעמים הוא יצא בהיר יותר, לפעמים כהה יותר לפעמים צבע התכלת יצא בכלל בגוון סגול ועוד.
הטעויות האלו הן לא אשמתכם! הן תוצאה של קריאה לא נכונה של מניפת הצבעים. אז רגע לפני שאתם בוחרים את הצבע בואו ללמוד איך לקרוא נכון את מניפת הצבעים ואיך לבחור את הצבע המתאים.
מניפת צבעים – הכלי שיעזור לכם לבחור את הגוון המדויק מבין מאות צבעים וגוונים!
מניפת הצבעים היא כלי נהדר, אבל כמו כל כלי עבודה גם עם מניפת הצבעים צריך לדעת איך לעבוד.
לכל מניפה יש סדר בסיסי שאם נכיר אותו נוכל להימנע מטעויות רבות בבחירת הצבע ולבחור את הצבע הנכון בקלות.
מניפת הצבעים מורכבת ממגוון גדול של סטריפים, פסים צרים לאורך, והן מחולקות לפי משפחות צבעים בסיסיות, צבעים אדומים, צהובים, כחולים ועוד, ובתוך כל משפחה יש תת חלוקה לתתי גוונים.
אם ניקח לדוגמה את הקטגוריה של הצבעים הכחולים, תת החלוקה הפנימית תהיה לגוונים השונים של הצבע הכחול מכחול כהה, תכלת טורקיז ועד לתכלת בגוון סגול. כאשר לכל גוון בפועל יש חמישה קשתות חוזרות כשההבדל ביניהם הוא ברמת העכירות. הקשת הראשונה היא הבהירה והזרחנית ביותר ויהיו בה גוונים שיש בהם יותר אור, והאחרונה תהיה הכי כהה ומעושנת.
אם נדע לשייך את הגוון ולהחליט האם הוא שייך למעושנים או לגוונים הזרחניים בהתאם למיקום שלהם במניפה, נתקדם צעד משמעותי בבחירה. לחדר ילדים, לדוגמא, נעדיף גוון מהצבעים המוארים יותר ואילו לחדרי מדרגות או לסלון שבהם תעדיפו אווירה שקטה וסולידית יותר כדאי לבחור בגוונים המעושנים.
אם אתם מתקשים לבחור את הגוון הבהיר, תוכלו להיעזר בגוון הכהה יותר הנמצא באותו מדרג גוונים, כלומר, הצבע הכהה שבתחתית הסטריפ הוא הגוון אשר משפיע על הצבע הכי בהיר הנמצא למעלה.
הצבעים במניפה מאוד מושפעים מהצבעים שלידם ומקרינים זה על זה, עובדה המקשה על זיהוי ברור של הגוון.
אז מה עושים?
לפני שאנחנו בוחרים צבע אנו חייבים לבודד את הצבע מההשפעה של הצבעים הסמוכים במניפה. הדרך הטובה לבידוד הצבע היא להתבונן בו על רקע ניירות לבנים. כך נוכל להבחין היטב בדרגת הכהות של הגוון הנבחר.
גם לתאורה יש השפעה על גוון הצבע.
לא אחת אנו יוצאים להתבונן בצבע הנבחר באור היום, אך האם למשטח הצביעה שלנו יש אור יום? ועוד, ברוב המקרים התאורה בבית אינה דומה לתאורה שבחנות.
אז מה עושים?
כדי לבחור את הגוון הנכון עלינו להתחשב בתאורה שבבית ולנסות לדמות אותה לתאורה שבחנות. לדוגמא, אם אנחנו רוצים לצבוע קיר שבו יש חלון, הוא יהיה קיר חשוך יותר מהקירות הסמוכים מאחר והאור נזרק מהחלון פנימה אל הקירות הסמוכים. ולכן נבחן את גוון הצבע במקום מוצלל וחשוך ולא תחת הספוטים הזוהרים של החנות.
גם את הצבע הלבן צריך לדעת לבחור.
לכאורה נראה לנו שהגוון של הצבע הלבן הוא אחיד, אך לא. גם לצבע הלבן יש מנעד רחב של גוונים. בחירה נכונה של הגוון המתאים יכולה לגרום לחדר קטן וחשוך להיראות נהדר ובחירה לא נכונה עלולה לעמעם את יופיו של חדר גדול ומואר.
אז מה עושים?
לחדרים שלא מקבלים מספיק תאורה טבעית, כדאי לבחור בצבע לבן בגוון חמים שיעניק לחדר חיות ואילו לחללים שמקבלים הרבה תאורה טבעית מומלץ לבחור בצבע לבן בגוון קריר כדי לאזן בין התאורה הטבעית לבין האור הטבעי המציף את החלל.
חשוב להתחשב גם בתאורה. אם, למשל, תבחרו למטבח צבע לבן, אך התאורה תהיה בגוון צהוב. גם הצבע הלבן יכול להיראות לכם צהוב.
קחו בחשבון שהגוון שעל הסטריפ אף פעם לא יהיה אותו הגוון שיתקבל על הקיר לאחר הצביעה. ברוב המקרים התוצר הסופי יהיה מעט יותר בהיר מהגוון המקורי.
לסיכום
אם אין לכם את היכולת המקצועית לזהות את הצבע המתאים, כדאי להתייעץ עם צבעי מקצועי שצבר ניסיון רב, וידע לבחון את הגוון המתאים לכם על רקע התאורה שבבית, על הצבעוניות של הרצפה, של הפרקט ושל והריהוט.
השארת תגובה