אי אפשר לתכנן בית בלי לחשוב על עיצוב פינת האוכל, שתופסת מקום של כבוד בסביבת המגורים. זה המקום לסעוד ביחד, להעביר חוויות מהיום יום וכמובן, לארח ולחגוג עם בני משפחה וחברים. פינות האוכל של היום הן לא הפינות של פעם – רובן מתחברות היום למטבח או מתמזגות עם הסלון וקיימים עיצובים מרשימים של שולחנות בגדלים שונים ממגוון חומרי גלם בצבעוניות ייחודית מהשולחן ועד הריפוד של הכיסאות ואפשר בהחלט לעצב פינה מרשימה בלב הבית.
התאורה משחקת תפקיד חשוב בכל האזורים וכמובן גם בפינת האוכל כאשר חשוב לאפשר תאורה שמצד אחד תהיה נעימה ותייצר אווירה מיוחדת ומצד שני, תהיה פונקציונאלית ותשרת את המארחים והאורחים ותאפשר לראות בבירור ובדרך מחמיאה את המנות המוגשות אל השולחן ולהמשיך בשיחה ערה גם עם רדת החשיכה.
כיצד מתכננים תאורה לפינת אוכל? איך בוחרים את הגוף ואת מוקדי האור ועל מה לשים דגש? כל נקודות האור החשובות באור ופינות אוכל ביתיות.
אפקט של אור וסגנון
לרוב נהוג לבחור גוף תאורה לפינת האוכל לפי הקו הסגנוני הבולט בבית. כך למשל, אם מדובר בעיצוב מודרני יתכן שתרצו להמשיך אותו גם באזור פינת האוכל בגוף מתכתי מסוגנן ואם בעיצוב כפרי אולי תחברו אותו לרקע של פינת האוכל עם גוף במראה חמים יותר. אופציה נוספת היא לייחד את אזור פינת האוכל דווקא בגוף תאורה השונה במראהו מגופי התאורה האחרים בבית או גוף שונה במהותו מחומרי הגלם והעיצוב של פינת האוכל עצמה – מודרנית, אלגנטית וכדומה.
המשמעות של תנאי החלל
יש להתחשב גם בתנאים הארכיטקטוניים של המרחב ובמידה ומדובר בתקרה גבוהה יחסית במוקד זה אפשר להשתמש בנברשת מרשימה דומיננטית וגדולה בנוכחותה או בגופי תאורה תלויים ואם מדובר בתקרה נמוכה יחסית ההעדפה היא לגופי תאורה צמודי תקרה מינימליסטים במראה אוורירי. כדאי לבחור את גוף התאורה גם בהשוואה לצורניות השולחן – גוף תאורה במראה זורם וקווים עגולים “ישבור” את המראה של שולחן ליניארי. הצבעוניות אף היא פקטור: בפינת אוכל במראה סולידי בגוונים מונוכרומטיים אפשר להוסיף גופי תאורה ססגוניים שיוסיפו זריקת צבע וטוויסט לחלל.
מבחינת גודל גופי התאורה לרוב ההמלצה שגוף התאורה יהיה כשליש מרוחב השולחן כדי לא להעמיס ועם זאת, לבלוט על רקע פינת האוכל. הגודל של גוף התאורה משתנה כמובן בהתאם לצורניות השולחן – עגול, אובלי או מלבני. מבחינת גובה גוף התאורה יש לוודא שהוא לא ארוך כל כך שהוא מפריע חלילה להתנהלות תקינה סביב שולחן האוכל. לרוב ההמלצה היא למדוד מהקצה התחתון של הגוף כ-30 ס”מ מרחק עד משטח השולחן.
בחללים בקונספט פתוח נהוג לבחור נברשת מרשימה אחת ובחללים קטנים יותר מנורות נתלות קומפקטיות. אם מדובר בשניים או שלושה גופי תאורה יש לתלות ולמקם אותה במרווחים קבועים זה מזה.
תרחישי תאורה לכל ארוחה
כך או כך יש לקחת בחשבון תרחישי תאורה שונים בתכנון פינת האוכל לפי תנאי מזג האוויר, האור הטבעי בחלל ומקורות אור נוספים כמו מהמטבח והסלון שמשפיעים על האור באזור ולכן, תמיד טוב שיש דימר לכוון ולווסת את התאורה בהעדפה אישית לפי הסגנון, האווירה המבוקשת והצרכים. מבחינה פונקציונאלית, כדאי לבחור נורות LED חסכוניות וידידותיות המפיצות אור נעים וגם לבחון בבחירת סוג הגוף כיצד מתבצע נושא התחזוקה וניקיון המנורה לצורך הסרת אבק ולכלוך. יש גופי תאורה שממש דורשים פירוק לצורך ניקיון.
וודאו שהאור נעים להתבוננות ממושכת ואינו מסנוור או בוהק בעיניים כאשר יושבים סביב השולחן. התייעצו עם מעצבי פנים ויועצי תאורה בבחירת גופי תאורה עמידים ואיכותיים בעיצוב מרשים.